Bogaci najczęściej pożyczają pieniądze

13 PAźDZIERNIK 2014, WARSZAWA
Osoby, których dochód przekracza 4000 zł zdecydowanie częściej pożyczają pieniądze od innych osób czy instytucji finansowych – wynika z badania TNS Polska na zlecenie platformy pożyczek społecznościowych Lendico.pl.

Wbrew obiegowym opiniom to bogaci pożyczają najczęściej! Z jakiejkolwiek formy pożyczki w ostatnim roku skorzystało 29 proc. badanych.Wśród osób o dochodzie na rodzinę powyżej 4000 zł pożyczkę w ostatnich 12 miesiącach wzięło aż 43 proc. osób. Dla porównaniu wśród osób o najniższych dochodach (poniżej 1500 zł) z jakiejkolwiek formy pożyczania pieniędzy skorzystało 32 proc. respondentów.

- Te wyniki wynikają z sytuacji na polskim rynku pożyczek: Banki i inne poważne instytucje finansowe, w tym platforma Lendico, są ostrożne w udzielaniu pożyczek osobom o mało stabilnej sytuacji finansowej – wyjaśnia Dominik Steinkühler, dyrektor zarządzający Lendico. – Ci jednak, których finanse pozostają pod kontrolą, mają szeroki dostęp do oferty kredytowej i mogą wybrać taką, która najbardziej im odpowiada. Jednym z głównych kryteriów którym się kierują jest niskie oprocentowanie pożyczek, które na Lendico zaczyna się już od 4,41 proc. dodajeSteinkühler.

Jak wynika z badania TNS Polska dla Lendico, najczęściej pożyczają osoby z wyższym wykształceniem (35 proc.), a najrzadziej z wykształceniem podstawowym lub gimnazjalnym (23 proc.).

Banki wpychają w pętlę zadłużenia?

Sytuacja materialna respondentów wpływa na formę pożyczki, z której dana grupa skorzystała w ostatnich miesiącach. Osoby o niższych dochodach najczęściej sięgają po pożyczkę od rodziny lub znajomych (15 proc.), a w drugiej kolejności po kredyt gotówkowy (9 proc.).

Sytuacja wygląda inaczej w przypadku osób o najwyższych dochodach, którzy najczęściej korzystali z zakupów na raty (15 proc.), kredytu gotówkowego (13 proc.), debetu na koncie (12 proc.) i karty kredytowej (11 proc). Bogatsi stosunkowo rzadko pożyczają od rodziny (6 proc.).

- Produkty finansowe takie jak debet na koncie, karta kredytowa czy pożyczka bankowa proponowane są zwykle osobom dobrze zarabiającym. To dlatego osoby mniej zarabiające często korzystają z szybkich pozabankowych pożyczek, nie sprawdzając wcześniej ich faktycznych i całkowitych kosztów. To niestety często kończy się wplątaniem w pętlę zadłużenia. Nie dość, że takie pożyczki są drogie, to są często jedyną opcją dla biedniejszych grup – dodaje Steinkühler.

Jak pokazują statystyki platformy pożyczek społecznościowych Lendico, polscy pożyczkobiorcy najchętniej występują właśnie o finansowanie związane z konsolidacją zadłużenia (ponad 27 proc.).

"Produkty finansowe takie jak debet na koncie, karta kredytowa czy pożyczka bankowa proponowane są zwykle osobom dobrze zarabiającym. To dlatego osoby mniej zarabiające często korzystają z szybkich pozabankowych pożyczek, nie sprawdzając wcześniej ich faktycznych i całkowitych kosztów. To niestety często kończy się wplątaniem w pętlę zadłużenia. Nie dość, że takie pożyczki są drogie, to są często jedyną opcją dla biedniejszych grup." Dominik Steinkühler