Dużo taniej niż w banku! Lendico wprowadza jeszcze niższe oprocentowanie

02 PAźDZIERNIK 2014, WARSZAWA
Lendico.pl obniżyło do 4,41% oprocentowanie pożyczek, które można dostać na platformie. To znacznie taniej niż obecne oprocentowanie kredytów gotówkowych dostępnych w bankach.

Oprócz niższego oprocentowania, Lendico wprowadziło do swojej oferty możliwość wzięcia pożyczki na krótki termin – 6 i 9 miesięcy. Krótszy czas spłaty pożyczki wpływa na niższe całkowite koszty pożyczki. To dzięki temu osoby potrzebujące gotówki będą mogły ją uzyskać na bardzo atrakcyjnych warunkach, jednocześnie dostosowując okres spłaty do swoich indywidualnych potrzeb.

Pożyczki Lendico od początku istnienia platformy były bardzo konkurencyjne w porównaniu do kredytów gotówkowych i pożyczek bankowych. Chcemy przyciągać klientów nie tylko niższymi kosztami, ale też zrozumiałą procedurą – wyjaśnia Dominik Steinkűhler, dyrektor zarządzający Lendico.

Według badania TNS Polska na zlecenie Lendico.pl, co czwarty badany uważa, że koszty bankowej pożyczki lub kredytu są wysokie. Natomiast zdaniem aż 37 proc. ankietowanych zaciągniecie takiego kredytu lub pożyczki jest trudne lub bardzo trudne. W zeszłym roku z jakiejkolwiek formy pożyczki skorzystał co trzeci Polak.

Rynek kredytów konsumpcyjnych w Polsce jest szacowany na 130 mld zł rocznie i do 2016 roku powinien wzrosnąć do ok. 165 mld złotych. Urzymując obecną dynamikę wzrostu, Lendjco ma duże szanse stać się poważną konkurencją dla banków.

– Atrakcyjna formuła udzielanej pożyczki i jednocześnie niskie koszty pozwalają nam skutecznie konkurować o portfel pożyczek bankowych. Nasze plany rozwoju zakładają wzrost o kilkadziesiąt procent w skali roku. W średnim terminie chcemy osiągnąć 1% całego rynku kredytów konsumpcyjnych w Polsce – podkreśla Dominik Steinkűhler.

Globalna wartość zapytań pożyczkowych na Lendico, po 9 miesiącach istnienia platformy, wynosi ponad 350 mln EUR. Platforma pożyczek społecznościowych - działa w tej chwili w sześciu krajach: Polsce, Niemczech, Hiszpanii, Austrii, RPA i od niedawna także w Holandii. Mechanizm działania platformy jest prosty. Pożyczkobiorca zgłasza chęć wzięcia pożyczki, zaś inwestorzy deklarują konkretne sumy, które chcą zainwestować w dany projekt. Dzięki temu inwestor zarabia na odsetkach, zaś pożyczkobiorca otrzymuje pożyczkę na warunkach znacznie lepszych niż w banku. Po stronie Lendico jest weryfikacja pożyczkobiorców i inwestorów.

"Atrakcyjna formuła udzielanej pożyczki i jednocześnie niskie koszty pozwalają nam skutecznie konkurować o portfel pożyczek bankowych. Nasze plany rozwoju zakładają wzrost o kilkadziesiąt procent w skali roku. W średnim terminie chcemy osiągnąć 1% całego rynku kredytów konsumpcyjnych w Polsce." Dominik Steinkűhler