Jak inwestować w social lending?

02 WRZESIEń 2014, WARSZAWA
Inwestycje alternatywne stają się coraz popularniejsze, a spektrum dostępnych narzędzi - szerokie. Ich zaletą jest fakt, że osiągane stopy zwrotu nie są wcale lub tylko w niewielkim stopniu zależne od rynków finansowych – spadki na giełdach lub zmiana styuacji finansowej nie wpływa na wyniki. Dlatego warto mieć aktywa alternatywne w swoim portfelu. Jednym z nich jest social lending.

Zgodnie z zaleceniami ekspertów inwestycje alternatywne powinny stanowić ok. 10 proc. całego portfolio inwestycji. Może to być zakup wina, whiskey czy dzieł sztuki w celu późniejszej odpsrzedaży z zyskiem. Do tego segmentu należą również inwestycje w pożyczki społecznościowe.

Większość inwestycji alternatywnych przynosi zysk w dłużej perspektywie czasowej,
w miarę gdy aktywa zyskują na wartości. Social lending pozwala z kolei na ponadprzeciętną stopę zwrotu w systematycznych, comiesięcznych ratach.
Poniżej przedstawiamy kilka dobrych rad, jak efektywnie inwestować w pożyczki społecznościowe.

1. Zaplanuj kapitał jaki chciałbyś zainwestować

Podobnie jak z innymi wydatkami, na początku warto zaplanować kwotę, jaką możemy przeznaczyć na inwestycję. Raty pożyczki są co prawda wpłacane na konto inwestora
w comiesięcznych ratach, ale w przypadku inwestycji w pożyczkę z okresem spłaty
np. 36 miesięcy należy mieć na względzie czas, który potrzebny będzie na zwrot
pełnej kwoty.

2. Zadbaj o dywersyfikację portfela

Podstawową zasadą bezpieczeństwa jest inwestowanie w kilka projektów równocześnie, nawet jeśli do dyspozycji mamy relatywnie niewielki kapitał. Pozwala to zbilansować inwestycję i zwiększyć jej bezpieczeństwo oraz uwzględnia fakt, że najwyższy zysk zapewniają inwestycje obciążone największym ryzykiem. Jeśli dana osoba nie spłaci pożyczki, inne inwestycje pokryją tę stratę i docelowo portfel pozostanie na plusie.

- W tej chwili wszystkie pożyczki zaciągne za pośrednictwem naszej platformy są spłacane na czas. Ponadto systematycznie zwiększa się liczba projektów pożyczkowych zamieszczanych na platformie, co stwarza inwestorom dobre możliwości dywersyfikacji portfela - powiedział Dominik Steinkühler z Lendico, globalnej platformy pożyczek społecznościowych, działającej także w Polsce. – Wartość globalnych zapytań pożyczkowych złożonych na Lendico do tej pory przekroczyła już 200 mln EUR. W Polsce odrzucamy 92 proc. wniosków złożonych za pośrednictwem platformy Lendico, ponieważ zależy nam na najwyższej jakości inwestycji zamieszczanych na stronie i zapewnienia bezpieczeństwa inwestorom. Wynika to w dużej mierze z tego, że wiele osób nie posiada dobrej historii kredytowej, co może być m.in. efektem nieuwagi, braku świadomości lub wiedzy na temat finansów osobistych, np. nie każdy zdaje sobie sprawę, że zadłużenie na karcie kredytowej to także rodzaj pożyczki i brak regularnych spłat jest zapisywany
w historii kredytowej BIK
– dodaje.

3. Określ cele, jakie ma spełniać inwestycja

Jeśli chcesz zarobić w krótkim czasie, najlepiej inwestuj w projekty pożyczkowe, których planowany czas spłaty wynosi 3-24 miesięcy. Pożyczki o wyższej wartości zaciągane są zazwyczaj na dłuższy okres – nawet do 60 miesięcy, ale zysk z nich jest wyższy.

4. Inwestuj w projektu sprawdzonych pożyczkobiorców, zwróć uwagę na opis projektu

Zaletą pożyczek społecznościowych jest jasna informacja dla inwestora, na co zostanie przeznaczona pożyczona kwota. Poza tym, jeśli ktoś korzystał już z jakiejś platformy social lending, chętnie wraca po kolejną pożyczkę. Informacja na ten temat może znaleźć się w opisie projektu. Warto na niego zwracać uwagę – jest to narzędzie komunikacji pożyczkobiorców z inwestorami. Pożyczkobiorcy zamieszczają tam często dodatkowe informacje, jak np. ogólne dotyczące zatrudnienia (korporacja, własne firma) czy związane z ich historią kredytową.

Inwestycje w social lending w Polsce i Europie

Wartość polskiego rynku social lending wyceniana jest na ponad 150 mln złotych, przy wartości ponad 1 bln euro rynku europejskiego. Analitycy przewidują systematyczny wzrost tego segmentu w Polsce. W krajach starego kontynentu inwestycje w social lending są najbardziej popularne w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Francji, Włoszech i Hiszpanii. - Lendico działa na 5 rynkach: w Niemczech, Austrii, Hiszpanii, Polsce i RPA. Największe zainteresowanie ze strony inwestorów odnotowujemy na rynkach niemieckim i austriackim – powiedział Dominik Steinkühler. W Polsce zainteresowanie także wzrasta, oferujemy inwestorom akcje specjalne, jak 100 zł za zainwestowanie minimum 100 zł czy promocję „Poleć przyjaciela”, skierowaną także do pożyczkobiorców – dodaje.

"W tej chwili wszystkie pożyczki zaciągne za pośrednictwem naszej platformy są spłacane na czas. Ponadto systematycznie zwiększa się liczba projektów pożyczkowych zamieszczanych na platformie, co stwarza inwestorom dobre możliwości dywersyfikacji portfela." Dominik Steinkühler